espaibit15h

Què és i quan realitzar una neteja tèrmica?

El teu ordinador va molt calent i el ventilador fa el soroll d’una turbina d’avió? S’apaga quan vol i es bloqueja en els moments que més el necessites?

Si el teu ordinador compleix tots aquests requisits, possiblement té un problema tèrmic i li cal una neteja a fons. Aquest post va per tu i per a totes les  persones curioses que necessiten millorar la refrigeració del portàtil o torre.

En aquest apartat t’explicarem com, a INFORMÀTICA I MÉS solucionem aquests problemes, millorem el rendiment del dispositiu i li donem una segona vida al teu aparell!

  • En primer lloc procedim a desmuntar el portàtil o torre pacientment. A continuació continuem desmuntant el processador i extraient el dissipador.

Després de desmuntar el portàtil o torre, es netegen totes les superfícies internes amb materials i eines especifiques per eliminar qualsevol resta de brutícia. S’hauran de netejar totes les aspes del ventilador i greixar l’eix per evitar sorolls i afavorir el gir. També haurem de canviar l’adhesiu o pasta tèrmica entre el processador i el dissipador.

Hi ha diverses formes de comunicació entre el dissipador i el processador:

  1. Per adhesiu termo-conductor: fàcil de col·locar però amb resultats pèssims els quals no permeten una refrigeració ràpida i a curt termini s’han de tornar a canviar.
  2. Amb pasta tèrmica: un material de qualitat més car i amb una col·locació complexa.

A Informàtica i Més, per tenir uns millors resultats utilitzem sempre pasta tèrmica ArcticSilver 5 (amb un 99,9% de plata pura d’alta densitat i estabilitat absoluta).

Però, què és exactament la pasta tèrmica? És una massilla de color metàl·lic (degut als seus components) la qual ofereix una alta conductivitat tèrmica. S’aplica entre la superfície superior del processador i el dissipador. La seva finalitat és “moure” la calor del primer component al segon. Tanmateix, la seva textura també aconsegueix un millor contacte entre amb dues parts, tapant irregularitats.

  • Seguint amb la neteja tèrmica, es procedeix a aplicar la pasta tèrmica, si és el cas, en el processador amb molt de compte ja que ha de ser una capa uniforme, fina i amb la quantitat exacta.

  • Un cop col·locada la pasta, tornem a muntar el dissipador curosament, paral·lelament respecte al processador amb tots els cargols corresponents i amb l’ordre indicat. Finalment realitzarem un test de estrès, és a dir, posar el processador i la targeta gràfica a treballar al màxim rendiment, d’aquesta manera podem comprovar que la temperatura de l’ordinador està dins els paràmetres correctes.

CONSELLS

Per acabar, et donem alguns consells útils:

  1. Per a realitzar la neteja, MAI s’ha de realitzar la neteja des de fora amb una pistola d’aire o similar. D’aquesta manera mourem la brutícia directament cap al ventilador i podem danyar les aspes o pales del ventilador.
  2. S’ha d’anar en compte en no utilitzar pastes tèrmiques barates o desconegudes ja que poden tenir components metàl·lics i produiria un curtcircuit al nostre dispositiu.
  3. Si detectes que el teu ordinador s’escalfa més del compte o el ventilador fa soroll, acudeix ràpidament a un centre tècnic especialitzat (esperem que sigui amb nosaltres) per comprovar el sistema de ventilació, d’aquesta manera segur que evitaràs mals majors (cremar la placa base, targeta gràfica o fins i tot fer malbé el sistema operatiu o el disc dur).
  4. Evita col·locar el portàtil sobre mantes, la falda, el llit… sempre és recomanable tenir el portàtil en una superfície plana.
  5. Per a millorar la refrigeració del portàtil pots col·locar sota d’aquest suports adhesius amb una altura preferiblement d’1,5 cm o més o bé utilitzant un cooler(superfície que es col·loca sota el portàtil i incorpora ventiladors).

Així doncs, ja sou experts en el diagnòstic i tractament de neteges tèrmiques! Esperem que tota aquesta informació us sigui útil i pugueu prevenir aquest problema tant freqüent amb antelació.

Tags: No tags
0

Comments are closed.